медуза

rhizostoma-pulmo

 

Како лето пристигна, како што тоа обично се очекува и појава на популациите на медуза и медузи во нашите мориња. Ова присуство е заеднички за фреквенцијата на егзацербација на изобилство на популациите на 8 со 10 години. Во другите области на Медитеранот нивниот јавен настап фреквенција тек 4-6 години, како секој регион има специфични услови на животната средина, кои влијаат на маса или не се појави.

сите медуза '' Јадење '', затоа што сите имаат knidokyttara лачат отровни материи. медуза но се јавите, Само неколку видови на медуза, како и во контакт со човекот причина непријатни и болни да се чувствуваат. Од вкупниот 250 видови на медуза, само 70 предмети се медуза и опасна ", кога доаѓаме во контакт. Опасноста демне во пипалата виси од транспарентен и желатинозна телото на камбановидните или чадор. Секој пипало има стотици knidokyttara и nimatokysteis, кој содржи долго, намотан навој. Кога иритираше nimatokysti, конец фрлени на жртвата, како мал харпун, оставајќи цел количина од невротоксин. Оваа токсична супстанција се наменети или за заштита од медузи непријатели, или парализираат плен (планктони и други мали морски организми) за храна. Овој отров може да предизвика чешање едноставен, еритродерм, означени знаци на болка во кожата, алергија на страдалниците.
На медуза и медузи живеат во морињата и океаните, и слатководни (други видови прилагодени на условите таму), не се индикатори на загадувањето, додека издржат плажи и во плитките крајбрежни води, на струи на површината на морето, кои зависат од 3500 мерење, а обично ги најдете повеќето од отворено море, но се транспортираат со ветрови. Повеќето медуза и медуза се мошне агилни, иако обично се привлечени од страна на струи на морето, Тие имаат способност да се движат самостојно, нежно, вибрации. Медуза може да патуваат неколку километри дневно. ова, во комбинација со огромен бројот на медуза во сите мориња и океани, прави голема закана за некои морски суштества, туку за човекот. на желатинозна, транспарентно тело го прави невозможно нивното откривање од страна на сателити или хидролокатор, како и со училишта на риба. Како резултат на тоа, Тоа е речиси невозможно да се предвидат изобилство и изглед. и, од медуза едвај преживуваат во аквариуми, да го проучуваат тесно, расположливите научни докази се ограничени на детали на нивниот животен циклус.
На медуза се среќаваат најчесто во грчките мориња е познат како ‘"Пелагија fluoresces во текот на ноќта” (Пелагија noctiluca), само медуза која во нашиот регион е и медузи, на “Пашкул злато исечените” (Aurelia aurita), медуза кафеаво-сенф на “Kotyloriza со tubercles” (Cotylorhiza tuberculata) личи на пржени јајца, големиот сина медуза (Rhizostoma pulmo).
Медуза се planktonic организми и, како и сите организации од овој тип, Тие не пливаат, но се пресели лебдат од морски струи. Ова објаснува до степен на разликите во присуство на нивните популации од море до море. Бидејќи нивното движење е многу слаб, Тие не можат да се спротивни струи, како и со риба. Телото на медуза и медуза се состои од до 94%-98% од вода. Медуза потомство во релативно топлите води обично од пролет до есен, со прекин во текот на зимските месеци. Во последниве години, сепак,, со благи зими и топлите пролетните и есенските месеци, температурата на водите на Медитеранот речиси никогаш не падне под 14 целзиусови, продолжувајќи ја нивната сезоната на парење. Некои дури тврдат дека, ако климатските промени продолжува во иста стапка, Наскоро ќе пристигне за да ја видите медуза во Средоземното Море за време на’ Во текот на годината.
И вашето внимание за прва помош:Ако се случи да ја погоди медуза-искасаа ни направат следниве едноставни активности: на) веднаш да се измијат на местото на каснувањето со вода и отстранете ги сите заглавени во нашето тело пипалата на медуза, b) Со притискање или дури и n’ допре дел од телото, кој беше нападнат од песок или алги е сè,она најлошото, затоа што тоа ќе се зголеми чувствителноста на кожата, c) Стави мраз или ладни облоги. Со ова се намалува локалните феномени на кожата, d) Се шири под влијание на површина со анти-алергиска маст или neroxydo или течен амонијак или урина, за намалување на локалниот инфламаторен одговор и брзо да се ослободат чешање и печење. Таа, исто така им помага на вино, и Кока-Кола, д) Без рецепт не се антихистаминици апчиња, f) крајот, Ако симптомите се сериозни, а ако не исчезнуваат по барање на локалната превентивни мерки, препорачува непосредна посета на лекар во регионот.
(www.envifriends.blogspot.gr)