Αντηλιακό: Όσα πρέπει να ξέρετε για την προστασία σας!

cutcaster-photo-100925968-oil-product-sun-protection-and-sunglassses

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι δερματολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο και την σημασία της σωστής αντηλιακής προστασίας. Κάθε χρόνο τους κατατάσσουμε στους γραφικούς και κάνουμε του κεφαλιού μας για να μην χάσουμε το εξωτικό σοκολατί μαύρισμα που θα μας κάνει ποθητούς στην παραλία. Μέγα λάθος. 

Ούτε οι δερματολόγοι είναι «γραφικοί» ούτε οι κίνδυνοι της έκθεσης στον ήλιο, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο γίνεται ακόμα πιο απειλητικός, είναι παιχνιδάκι παραλίας. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε επιτέλους να προστατευόμαστε επαρκώς από τον ήλιο , συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψη όσον αφορά την χρήση του αντηλιακού. 

Η σημασία του SPF.  Πρόκειται για τον γνωστό δείκτη του αντηλιακού, που μας δείχνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε, απ’ ότι αν δεν φορούσαμε αντηλιακό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αν το ανοιχτόχρωμο δέρμα μας χρειάζεται δέκα λεπτά για να καεί στο πρώτο μπάνιο, με ένα αντηλιακό με δείκτη 2 χρειάζεται είκοσι λεπτά.       

Όχι άλλο «γρήγορο» μαύρισμα.  Η δικαιολογία «δεν βάζω αντηλιακό, θέλω να μαυρίσω» ή «βάζω αντηλιακό χαμηλού δείκτη» είναι πέρα για πέρα ανυπόστατη. Επομένως όχι, δεν θα πάρετε αντηλιακό με χαμηλό δείκτη, αλλά με δείκτη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σας, δηλαδή 30 με 50 για ανοιχτή επιδερμίδα που καίγεται εύκολα, 10 με 20 για σκούρα ή ήδη εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα. Το αντηλιακό δεν έχει την μαγική ιδιότητα να απενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης του οργανισμού. Με άλλα λόγια, το αντηλιακό σας προστατεύει από το κάψιμο, όχι από το μαύρισμα. Προσοχή στη συσκευασία Θα πρέπει να αναγράφεται ότι παρέχεται προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την UVB. Η δεύτερη (εκείνη από την οποία μας προστάτευαν τα αντηλιακά της προηγούμενης γενιάς) είναι υπεύθυνη για το κάψιμο. Η πρώτη, όμως, η UVA, είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του δέρματος. Το SPF αφορά μόνο την UVB. Σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα αντηλιακά πρέπει να αναγράφουν ευκρινώς στη συσκευασία τους ότι προστατεύουν και από την ακτινοβολία UVA. Αντηλιακό και στην σκιά Μπορεί στη σκιά να μην καίγεστε –ή να καίγεστε δύσκολα, αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα– αλλά το 90% της UVA ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο, τη θάλασσα και τα βότσαλα της παραλίας, με αποτέλεσμα να βρίσκει τον στόχο του, δηλαδή το δέρμα σας, ακόμα και στην σκιά. 


Προσοχή στη συσκευασία. Θα πρέπει να αναγράφεται ότι παρέχεται προστασία τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την UVB. Η δεύτερη (εκείνη από την οποία μας προστάτευαν τα αντηλιακά της προηγούμενης γενιάς) είναι υπεύθυνη για το κάψιμο. Η πρώτη, όμως, η UVA, είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του δέρματος. Το SPF αφορά μόνο την UVB. Σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα αντηλιακά πρέπει να αναγράφουν ευκρινώς στη συσκευασία τους ότι προστατεύουν και από την ακτινοβολία UVA. Αντηλιακό και στην σκιά Μπορεί στη σκιά να μην καίγεστε –ή να καίγεστε δύσκολα, αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα– αλλά το 90% της UVA ακτινοβολίας αντανακλάται από την άμμο, τη θάλασσα και τα βότσαλα της παραλίας, με αποτέλεσμα να βρίσκει τον στόχο του, δηλαδή το δέρμα σας, ακόμα και στην σκιά. 

Προσοχή στην ημερομηνία λήξης.  Τα αντηλιακά, όπως και τα περισσότερα καλλυντικά, έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Οι παραλίες, το αυτοκίνητο, οι βαλίτσες ή οι τσάντες μέσα στις οποίες πηγαινοφέρνατε πέρυσι το αντηλιακό σας δεν είναι «ξηρό και δροσερό περιβάλλον». Κατανοητό;

Αδιάβροχο; Χμ! Κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο. Απλώς, κάποια είναι ανθεκτικότερα στο νερό από άλλα. Μετά από είκοσι λεπτά κολύμπι, δεν υπάρχει ίχνος αντηλιακού στο δέρμα σας, επομένως επαναλάβετε μετά από εμάς: «Θα βάζω αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή μετά από κάθε βουτιά ή μετά από κάθε ρακετοσετ». 

(www.in2life.gr)